keresés keresés
keresés
keresés
keresés
keresés
menü

 Likeolj és 
Ajánlj minket! :-)

garancia
bankkártyák

  

» FŐOLDAL »  
» ózonizátor
» chi-gép
» tüsi harmonizáló
» dom-bao
» masszázsöv
» matrac
» matracvédő 150 cm
» köpölyöző
» TI-Energy titán karkötő
» öndiagnosztika

  

» FŐOLDAL »  
» kortalan fiatalítás
» ráncmegelőzés 25+
» ránctalanítás 30+
» ránctalanítás 35+
» ránctalanítás 40+
» ránctalanítás 45+
» ránctalanítás 55+
» bőrfiatalítás belülről
» pigmentfolt kezelés
» bőrpír kezelés
» pikkelysömör
» pattanás kezelés
» zsíros bőr
» száraz bőr
» érzékeny bőr
» normál / vegyes bőr
» férfi arcápolás
(421 db)

  

» FŐOLDAL »  
» komplex étrend kiegészítők
» multivitaminok
» vitaminok
» öregedés gátlás
» haj-köröm erősítés
» testsúly csökkentés
» méregtelenítés
» sav-bázis egyensúly
» sportolóknak
» agy, memória
» szív, érrendszer
» csont, ízület, izom
» emésztés, gyomor
» immunrendszer
» szem, látás
» allergia, front érzékenység
» fájdalom-láz csillapítás
» daganatos betegségek
(595 db)

  

» FŐOLDAL »  
» önellenőrző tesztek
» cellulit
» stria
» visszér
» férfi intim egészség
» kebel ápolás, vizsgálat
» női intimzóna
» női szőrtelenítés
» testfeszesítés
» várandósság
» menopauza
(644 db)

  

» FŐOLDAL »  
» köröm ápolás
» köröm dekorálás
» színezett hidratálók
» arc alapozás
» pirosítás, bronzosítás
» szemöldök festés
» szempilla, szemkontúr
» szemhély smink
» ajak ápolás
» ajak smink
» kiegészítők, kellékek
(1604 db)

  

» női táskák, kiegészítők
(132 db)

  

» férfi táskák, kiegészítők »  
(31 db)
garancia

A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Befektető-védelmi Alap (Beva) egyik tagja, a BudaCash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét és a Fővárosi Törvényszék 2015. március 5. napjával elrendelte a társaság felszámolását. A Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolója a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (1071 Budapest, Damjanich u. 11-15.), a felszámolóbiztos Krajcsó Árpád.

A Buda-Cash-sel szembeni befektetői követelések mértékét a felszámoló levélben egyezteti minden ügyféllel. Ezen egyeztető leveket kiküldése megkezdődött. A fennálló ügyfélkövetelést csökkenti az az értékpapír és pénzállomány, ami a Buda-Cash számláin és az általa igénybe vett külső letétkezelők számláin fellelhető, és amit az ügyfeleknek a felszámoló fog kiadni. A Beva kártalanításának alapja a kiadott letétekkel csökkentett ügyfélkövetelés.

A jelenleg megismerhető adatok alapján mintegy 13 ezer befektető lehet érintett a Beva kártalanításában. A Befektető-védelmi Alap a Tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény előírásai szerint (213-220. §) a befektetők részére kártalanítást nyújt, amely kártalanítás legfontosabb szabályait az alábbiakban ismerhetik meg:

Mikor indul a Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítása?

A Magyar Nemzeti Bank által lefolytatott hatósági vizsgálat megállapította, hogy a BudaCash Brókerház Zrt. nem képes az ügyfelek követelését maradéktalanul teljesíteni, mivel az általa kezelt ügyfélvagyon (értékpapírok és pénz) fedezete nem áll rendelkezésére. A BudaCash esetében a felügyelő hatóság már megtette a büntető feljelentést és folyamatban van a rendőrségi nyomozás ismeretlen tettes ellen.

A Magyar Nemzeti Bank időközben visszavonta a Buda-Cash felügyeleti engedélyét és el is indult a társaság ellen a felszámolási eljárás 2015. március 5. napjával, ahonnan a Befektető- védelmi Alapra vonatkozó kötelező határidők kezdődnek. A Beva 2015. március 20. napjáig közzéteszi a kártalanítási eljárásra vonatkozó tájékoztatóját, amelyben meg fogja határozni a kártalanítási igények bejelentésének első napját is. Az igényérvényesítésre megjelölt első nap nem lehet később, mint 2015. április 4. napja.

Hogyan juthat hozzá a befektető a Buda-Cash-nél meglévő (nem hiányzó) befektetéséhez?

Feltételezhető, hogy a befektetőknek a Buda-Cash által kezelt vagyona nem tűnt el teljes egészében, lehet arra számítani, hogy a kezelt vagyon legalább egy része a társaság számláin vagy külső alletétkezelőknél fellelhető. A Befektető-védelmi Alap jelenleg még nem rendelkezik arra vonatkozóan semmilyen adattal, hogy az egyes befektetők esetén mekkora ez a meglévő vagyonrészt, erről a felszámolási eljárás során a felszámoló (Pénzügyi Stabilitási és felszámoló Nonprofit Kft.) fog majd felvilágosítást adni.

A meglévő vagyont a felszámoló a befektetők részére közvetlenül kiadja, azaz a fellelt értékpapírt és pénzt a befektető által megadott számlára átutalja, illetve áttranszferálja. A meglévő vagyon kiadása után még mindig megmaradó hiány lesz a Beva által nyújtandó kártalanítás alapja. A kártalanításnak nem feltétele a meglévő vagyon tényleges kiadása, elegendő, ha a Beva hiteles adatokkal rendelkezik a kiadandó vagyon nagyságáról.

Amennyiben a befektető nem tudja, hogy részére mekkora lesz a kiadható vagyon nagysága, úgy a Beva részére benyújtandó kártalanítási igénybejelentésen a Buda-Cash-sel szembeni teljes követelését jelölje meg!

Mi alapján fizet a Beva kártalanítást?

A Beva a Buda-Cash által nyilvántartott és a befektetők tulajdonát képező befektetések hiánya esetén nyújt kártalanítást. Ez a befektetés tipikusan lehet valamilyen belföldi vagy külföldi értékpapír (részvény, befektetési jegy, vállalati kötvény, kincstárjegy, államkötvény, stb.) vagy a befektetésekkel kapcsolatosan a Buda-Cash által a befektető ügyfélszámláján kezelt pénz (befektetés céljából odautalt pénzt, eladott befektetés ellenértékeként ott levő pénz, a befektetések hozama, stb.). A Befektető-védelmi Alap a fenti befektetések után fizet kártalanítást, vagyis a törvényben írott összeghatáron belül megtéríti a befektetők azon befektetései aktuális piaci értékét, amelyeket a Buda-Cash nem képes ténylegesen kiadni.

Mekkora a Beva által nyújtott kártalanítás maximuma?

A Beva befektetőnként maximálisan 20.000 euró (€) erejéig nyújthat kártalanítást, de a kártalanítást minden esetben forintban fizeti ki. A Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítási ügyében ez az összeghatár 6.105.400,- forint, ami az egész Buda-Cash elleni felszámolási eljárásban a kártalanítás felső határát jelenti.

Mi az a „befektetői önrész”?

A Befektető-védelmi Alap a befektetők részére a hiányzó befektetésükre nem fizet teljes kártalanítást. A törvény szerint a hiányzó befektetés első egymillió forintja után 100%-os, azaz egymillió forint összegű kártalanítás jár, azonban ez egymilliót meghaladó rész után csak 90%-os kártalanítás állapítható meg. Az itt leírt önrész tehát nem a Beva által fizethető maximális kártalanítást csökkenti, hanem a befektető hiányzó befektetései, a kártalanítás alapjául szolgáló követelés csökkentendő ezen a módon.
Az alábbi példák mutatják a helyes számítást:
Példák:
1.) Ha a befektetőnek például 800.000,- Ft összegű befektetése hiányzik Ilyen esetben a befektető a Bevától a teljes hiányzó befektetését, vagyis a 800.000,- forintot megkapja kártalanításként, mivel a teljes hiányzó befektetés értéke egymillió forint alatt van.
2.) Ha a befektetőnek 4 millió forint összegű befektetése hiányzik Ebben az esetben a befektető a Bevától 3,7 millió forintos kártalanításra számíthat, mert…
- egymillió forintig a kártalanítás 100%-os, azaz egymillió forint,
- az egymillió forint feletti részben (vagyis 3 millió forint tekintetében) pedig a kártalanítás 90%-os, azaz a jelen esetben 2,7 millió Ft.
Összesen: 3,7 millió forint.
3.) Ha a befektetőnek történetesen 10 millió forint nagyságú befektetése hiányzik
Ebben az esetben a befektető 20.000 €-nak megfelelő összegű, azaz 6.105.400,- forintot kap kártalanításként, mert…
- egymillió forintig a kártalanítás 100%-os, azaz egymillió forint,
- az egymillió forint feletti részben (vagyis 9 millió forint tekintetében) a kártalanítás 90%-os lenne, azaz a jelen esetben 8,1 millió Ft,
- vagyis a kártalanítás alapjául szolgáló összeg összesen 9,1 millió forint lenne, de a törvény szerint a Beva nem fizethet egy befektetőnek 20.000 €-nak megfelelő (azaz 6.105.400,-) forintnál többet, ezért…
a kártalanítás 6.105.400,- forint lesz.

Hogyan határozza meg a Beva az eltűnt befektetések után fizetendő kártalanítást?

A Beva a hiányzó befektetések aktuális piaci ár figyelembe véve határozza meg a kártalanítási limiten belül a kártalanítás összegét. Értékpapírok esetén a Buda-Cash felszámolásának kezdő napját megelőző 180 nap tőzsdei, illetve tőzsdén kívüli átlagárfolyama képezi a kártalanítás alapját, míg a devizában fennálló követelések esetén a felszámolás kezdő időpontjának napján (2015. március 5.) érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamon történik az átváltás.

Honnan van a Bevának pénze a kártalanításra?

A Beva tagjai (bankok, befektetési vállalkozások, befektetési alapkezelők) folyamatos befizetéseiből vagyont halmoz fel, ezt állampapírokba fekteti, és így készül az esetleges kártalanítási esetekre. A Beva jelenleg 13. 1 milliárd forint nagyságú kártalanításra kifizethető vagyonnal rendelkezik.

Mi történik akkor, ha a Bevának a vagyonát meghaladó összegű kártalanítást kellene kifizetnie?

Amennyiben a Beva kártalanítási kötelezettsége meghaladja a rendelkezésére álló vagyona nagyságát, akkor a tagjaira rendkívüli befizetést rendelhet el, és ebben az évben ilyen módon még további 1,22 milliárd forint beszedésére lenne mód.

Ha a rendkívüli befizetéssel sem lenne biztosítható a kártalanítás fedezete, úgy a Beva kereskedelmi bankoktól hitelt vehet fel, amely hitelfelvételt a törvény alapján állami készfizető kezesség biztosít. Az esetlegesen felvett hitel a Beván keresztül a Beva tagjainak kell visszafizetniük, az állam nem járul hozzá a Beva vagyonhoz.

A Beva a törvény alapján köteles az ott megjelölt határidőben a befektetőket kártalanítani, és nem hivatkozhat a vagyon hiányára, vagy a hitelfelvétel időigényére. A befektetők biztosak lehetnek benne, hogy a Beva a fedezet hiánya miatt nem lesz a határidőben történő kártalanítás akadálya.

Vonatkozik-e a kártalanítás a TBSZ-re és a NYESZ-re?

A TBSZ-en (tartós befektetési számla) és a NYESZ-en (nyugdíj előtakarékossági számla) lévő befektetésekre ugyanúgy vonatkozik a Beva kártalanítása, azonban arra vonatkozóan nem rendelkezünk információkkal, hogy a jelen esetben hogyan alakulnak az adózási kérdések. Ilyen kérdésekkel a NAV-ot célszerű megkeresni.

Kell-e kérelmezni a Beva kártalanítását?

Igen, a törvény alapján a Beva csak a befektető kérelmére fizethet kártalanítást. Ugyancsak a törvény szerint a Beva meghatározhatja a kérelem formáját, azaz a Befektető-védelmi Alap elkészített és a befektetők részére hozzáférhetővé tesz egy formanyomtatványt, amelynek kitöltésével és a Befektető-védelmi Alaphoz történő eljuttatásával lehet a kártalanítást igényelni. A formanyomtatvány a Beva honlapjáról is kinyomtatható lesz, az szabadon sokszorosítható, illetve bizonyos helyekre kinyomtatott példányokat is eljuttatunk az igényérvényesítés kezdete előtt, de az erre vonatkozó adatokat csak később tudjuk megadni.

Az adatlap kitöltése egyszerű, azon fel kell tüntetni a kérelmező legfontosabb személyi adatait, az esetleges képviselő adatait, a kártalanítás alapjául szolgáló befektetéseket (értékpapírok, pénz), továbbá néhány, a kifizetéssel kapcsolatos információt, és hozzá kell csatolni a Buda-Cash-sel kötött szerződést. Nem kell minden egyes ügyletre vonatkozó szerződést megküldeni, ha rendelkezésre áll a Számlaszerződés értékpapír- és ügyfélszámla vezetéséről, elegendő azt csatolni. A kitöltött és aláírt igénybejelentő elküldhető postai úton és szkennelve e-mailen is.

A kártalanítási eljárás díjmentes, a befektetőnek semmilyen díjat vagy költséget nem kell fizetnie.

Honnan tudhatja a befektető, hogy benyújtott kérelme a Bevához beérkezett?

Postai benyújtás esetén célszerű ajánlott küldeményként a kérelmet beadni, mert ebben az esetben a postai feladóvevény szolgál a benyújtás igazolásaként. Amennyiben elektronikus úton (e-mail) adta be a kérelmét a befektető, úgy a kérelem beérkezéséről a Beva automatikus visszaigazolást küld.

Érdemes-e érdeklődni az ügyintézés állásáról?

Az igénybejelentési határidő megnyílása után valószínűleg nagytömegű kérelem érkezik a Bevához, aminek a feldolgozása időt vesz igénybe, ezért kérjük, várják meg a Beva jelentkezését. Ha az igénybejelentéssel bármilyen probléma felmerül, az ügyintéző telefonon vagy e-mail-ben fel fogja venni a kapcsolatot az igénylővel. Az érdemi elbírálásról minden befektető egyedi levelet kap a Bevától.

Meddig lehet a kártalanítási kérelmet benyújtani?

A Beva nyilvános közleményben tájékoztatja a befektetőket az igényérvényesítés kezdő napjáról, amely nap nem lehet később, mint 2015. április 4-e. Az igényérvényesítés első napjától számított egy éven keresztül van lehetősége a befektetőnek a kártalanítás iránti kérelmét benyújtani. Ha a befektető ezen az egy éven belül menthető okból nem tudta igényét előterjeszteni, akkor az akadály elmúltától számított 30 napon belül még előterjesztheti kártalanítási kérelmét. Ilyen akadály lehet például egy súlyos és elhúzódó betegség, kóma, hosszabb idejű külföldi tartózkodás.

Mi alapján bírálja el a Beva kártalanítási igényeket?

A Befektető-védelmi Alap a kártalanítás iránti kérelmeket a befektető által benyújtott igénybejelentés tartalma és a Buda-Cash ügyfélnyilvántartásának adatai összevetésével bírálja el. Az elbírálásnak együttes feltétele, hogy a befektető kérelme a Bevához beérkezzen, álljon a Beva rendelkezésére a befektető és a Buda-Cash közötti szerződés, továbbá a Buda-Cash által vezetett olyan ügyfélnyilvántartás, amely már azt is tartalmazza, hogy a befektető részére milyen letétet adott ki vagy tervez kiadni a felszámoló.

Ki nem kaphat kártalanítást?

A törvény tételesen felsorolja, hogy kinek a részére nem állapítható meg kártalanítás, akkor sem, ha egyébként a többi feltétel teljesülne is. A Bevától nem kaphat tehát kártalanítást az …
- az állam
- a költségvetési szerv
- a tartósan, száz százalékban állami tulajdonban lévő gazdasági társaság
- a helyi önkormányzat
- az intézményi befektető
- a kötelező vagy önkéntes betétbiztosítási, intézményvédelmi, Befektető-védelmi Alap, illetve a Pénztárak Garancia Alapja
- az elkülönített állami pénzalap
- a befektetési vállalkozás, tőzsdetag, illetőleg árutőzsdei szolgáltató
- a pénzügyi intézmény
- a Magyar Nemzeti Bank
- a Buda-Cash-nél vezető állású személy, a vele munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy és ezek közeli hozzátartozója, továbbá
- a Buda-Cash-ben öt százalékot elérő vagy azt meghaladó közvetlen, illetve közvetett tulajdoni részesedéssel vagy szavazati joggal rendelkező vállalkozás vagy természetes személy és ennek ellenőrzött társasága, valamint természetes személy tulajdonos esetén ennek közeli hozzátartozója
- valamint a felsoroltak külföldi megfelelői

A Polgári törvénykönyv szerint közeli hozzátartozónak az alábbi személyek minősülnek: a házastárs; az egyenes ágbeli rokon; az örökbefogadott-, a mostoha és a nevelt gyerek; az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér.

Milyen befektetés után nem lehet kártalanítást megállapítani?

A Beva biztosítása csak a forintban, az euróban, bármely európai uniós vagy OECD tagállam törvényes fizetőeszközében fennálló követelésekre terjed ki, vagyis azok a követelések vannak kizárva a védelemből, amelyek nem ezen valuták valamelyikében állnak fenn.

Milyen gyorsan bírálja el a Beva kártalanítási igényeket?

Ha az ismertetett feltételek teljesülnek, vagyis rendelkezésre áll a kérelem, a szerződés és az ügyfélnyilvántartás, akkor legkésőbb 90 napon belül köteles a Beva az igényről dönteni, azonban a Beva mindent el fog követni, hogy az igények mielőbb elbírálásra kerüljenek.

Honnan tudja meg a befektető az elbírálás eredményét?

Az elbírálás eredményéről a Beva minden befektetőt levélben értesít. Ez az értesítés – kártalanítás megállapítása esetén – a kifizetésről is részletes tájékoztatást tartalmaz. Hogyan fizeti ki a Beva a kártalanítást! A Beva a megállapított kártalanítás egy erre kiválasztott bank útján fizeti a jogosultaknak. Ennek a banknak a kiválasztása jelenleg folyamatban van, de a Beva 2015. március 20-ig közzétételre kerülő közleménye már tartalmazza a hitelintézet nevét. Olyan bank kerül kiválasztásra, amely kiterjedt országos hálózattal rendelkezik, így a kártalanított befektetők lakhelyükhöz közel találhatnak fiókot, ahol pénzükhöz juthatnak. A befektetőnek Beva értesítésének kézhezvétele után személyesen meg kell jelennie a kifizető bank fiókjánál, azonosítania kell magát, majd rendelkezhet róla, hogy a kártalanítást készpénzben felveszi, a kifizető banknál nyitott számlára helyezi vagy más pénzintézetnél vezetett számlájára utalja. A kifizetés pontos körülményeiről a Beva minden kérelmezőt egyedi levélben fog értesíteni.

Milyen gyorsan fizeti ki a Beva a már megállapított kártalanítást?

A Befektető-védelmi Alap a megállapított kártalanítást az elbírálás után haladéktalanul, de legkésőbb 90 napon belül fizeti ki a kifizetést bonyolító bankon keresztül.

Követjük az eseményeket és közzétesszük a formanyomtatvány kérelmet amint megjelenik. Regisztrálj és iratkozz fel a hírlevelünkre - az oldal tetején -, hogy értesülj a közzétételről!

Források:
bva.hu   »»

also_szegely
mosoly
elv_csik
garancia

 

 

©2012 De-DeSign Bt - Minden jog fenntartva

cib_logo_kicsi cibhez_kartyalogok_kicsi cibhez_mastercard_secure_kicsi cibhez_verified_by_Visa_kicsi